
Hardies Modehuis: Een begrip sinds de jaren ‘70
Wat in de jaren zeventig begon als een gedurfde zet, groeide uit tot een icoon in de Nederlandse modewereld. Hardies Modehuis maakte meteen indruk toen de eigenaren besloten om in hun antiekwinkel óók damesmode te verkopen. In de chique Haagse kringen werd verbaasd gereageerd – hoe kwamen ze erop? Maar al snel bleek het een gouden greep.
Hardies werd dé hotspot voor modebewuste vrouwen, waaronder bekende Nederlanders, politici en zelfs leden van het Koninklijk Huis. In no time waren de eerste japonnen, zorgvuldig uitgekozen in Parijse ateliers, uitverkocht. Journalisten smulden ervan: “Antiquair verkoopt tafel, vier stoelen en twee jurken”, kopte een Haagse krant in de beginjaren.
Achter dit succes stonden drie mannen met totaal verschillende achtergronden:
🖼️ Hardie Genscher, van oorsprong etaleur, had een feilloos gevoel voor stijl.
📸 Aad Vermeulen, ooit een veelgevraagd fotomodel, bracht glamour en flair.
🛠️ Theo Wassink, opgeleid als timmerman, gaf het bedrijf een solide basis.
De jaarlijkse modeshows van Hardies waren een waar society-event. Gehouden in de imposante Haagse Jacobskerk, waar 1700 gasten ademloos toekeken. Journalisten schreven er lovend over, en zelfs Gert-Jan Dröge wijdde een aflevering van Glamourland aan de spectaculaire shows.
Vandaag de dag is Hardies Modehuis nog steeds een begrip. Met drie stijlvolle panden in de Javastraat blijft het een trekpleister voor artiesten, captains of industry, diplomaten en mode-iconen.
Wilt u meer weten over dit fascinerende verhaal? Journalist en schrijver Saskia Lensink bundelde de geschiedenis van Hardies Modehuis in een prachtig boek, waarin oprichter Hardie Genscher en zijn compagnons uitgebreid aan het woord komen: Aad Vermeulen, jarenlang een van de meest gevraagde fotomodellen van Nederland, de in 2019 overleden (en onder de klanten zeer geliefde) Theo Wassink, én de huidige bedrijfsleider Faycel Ahmed.